Vuosi on sopiva väli päivitysten välillä. Tavallaan se kuvastaa, että on ollut jotain muutakin tärkeämpää tekemistä ja toisaalta sitä, että kun on oppimassa jotain uutta ei ole aikaa tai varsinkaan taitoa kertoa tästä oppimastaan vielä mitään järkevää. Oppiminen on usemmiten pitkä tie, mutta polkua johdonmukaisesti seuratessaan saattaa joskus päästä jossain asiassa perille. No ei minulla ehkä nytkään ole mitään erityistä kertomista, mutta kirjoitan silti.

Tätä polku seuraamalla voi päästä perille. Mutta pitää osata kiiruhtaa hitaasti, ettei hairahda tai luiskahda polulta, saati sitten lopussa ajaudu täyteen pimeyteen.
Olen ollut nyt viimeisten puolentoista vuoden ajan tiiviisti tekemisissä luonnon kanssa. Olenhan sitä aiemminkin ollut, mutta nyt se on tuntunut siltä, kuin olisin jotenkin töissä sen kanssa ja sen mukana. Vähän kuin olisin tekemässä luonnon kanssa jotain yhteistä. Se lienee kuitenkin melkein mahdottomuus, sillä edelleen kaikista ympäristöoppeja sisältävistä vuosista ja aiemmasta luontosuhteesta huolimatta olen itsekin surkea luonnon hyväksikäyttäjä rankalla kädellä.

Kirkkokiven laavu tai katos Kintulammilla. Tämä komistus on Malin Moision suunnittelema.
Tästäkin huolimatta olen löytänyt oman linjani mitä pitkin vetää raskasta rekeä kohden parempaa maailmaa. Ensinnäkin koen asian tähdellisenä ja tärkeänä itseni kannalta, mikä on tavallaan lupaus itselleni, että olen oikealla tiellä. Uskon muutoinkin ensikokemuksen arvioon ja intuitioon. Varsinainen linja tai työ tai agenda yms. jääköön nyt sen enempää tässä vaiheessa avaamatta, mutta karkealla tasolla kyse on työskentelystä ihmisten parissa. Lobbaamisesta luonnon puolesta oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Eli nyt.

Saarijärven laavu. Tämänkin Malin suunnitteli. 🙂
Viimeinen vuosi on ollut huikea menestys esimerkiksi Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen kanssa. Olen saanut toimia alueella rakennus ja huoltohommissa ja päällekatsojana. Alueella on käynyt kaavaillun 10 000 hengen sijaan arviolta 30-40 000 ihmistä. Arvioni mukaan ulkoilevat ihmiset ovat pääosin päiväretkeilijöitä. Alueen läheisyys Tampereen kaupunkiin nähden on tuottanut uuden havainnon. Päiväretkeilijöiden tilalle on tullut tuntiretkeilijät, joiden kokonaisivisiitti luontoon kestää 2-4 tuntia. Ajetaan autolla 25 minuuttia parkkiin. kävellään kilometri laavulle, makkarat, kahvit ja leivät nuotiolla ja takaisin autolle ja kotiin. Kokonaisaika joskus jopa lähemmäs kahta tuntia. Nähdäkseni tämä on ensiarvoisen tärkeä huomio ja vielä tärkeämpi ottaa huomioon uusia lähialueita suunnitellessa. Tälläisesta käyttäytymisestä emme tienneet mitään vielä pari vuotta sitten.

Kaukauloisten kallion laavu. Suunnittelija Manu Humppi. Tässä on oikean Batlaavun mallia.
Kintulammin Kortejärven tilalla pidettiin avoimia elokuun viikonloppuina. Kortejärven Eloisa Elokuu. Ja sitä se oli. Väkeä pörräsi tilan ympäristössä jokaisena viikonloppuna kiitettävästi. Tampereen seudun joukkoliikenne, eli Nyssekin saatiin mukaan ja käyttöä oli. Vaikka kyseesä on lähikohde autollisille, sitä se ei välttämättä ole autottomille, eikä varsinkaan liikuntarajoitteisille. Onko näille tarinoille tulossa jatkoa selviää taas seuraavan vuoden aikana. Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue kuitenkin on ja pysyy sijoillaan kaikesta ympärillään tapahtuvasta huolimatta. Ehkä vanhimpien, yli 400 vuotta vanhojen aihkien mielestä tälläinen touhu on vain ohut kerros kaarnaa kokonaisuudessa.

Kintulammin laavu. Tämän suunnitteli Mattias Puronniemi. Pikku kömmänä paikallaan 🙂
Kintulammin tarina on ollut esillä monessa yhteydessä lehtien ja esimerkiksi bloggarien teksteissä. Ohessa muutama linkki viime aikoina esiintyneisiin blogikirjoituksiin liittyen Kintulammin alueeseen. Pete
https://eraipana.wordpress.com/2018/09/01/kintulammin-maja2v-synttaria-ja-luonon-rauhaa-simppelisti/
https://www.kasintehtyajakaunista.fi/2018/06/kintulammi-retkeily-ja.html
http://elamanihelina.blogspot.com/2013/05/tampereen-seudun-retkeilykohteet-osa-2.html
https://www.johannaloukaskorpi.net/blogi/2018/05/05/24679
http://www.rantapallo.fi/rajatapaukset/kintulammi-kateva-luontoretkikohde-tampereella/
http://www.mixturepictures.kalsarit.net/metsat/kintulampi.shtml
https://blogivirta.fi/blogit/3378465-kintulammi-retkeily-ja-luonnonsuojelualue-tampereella
http://bubblare.fi/kintulammi-retkeily-ja-luonnonsuojelualue-tampereella/
https://blyygiblumsteri.wordpress.com/2018/08/12/huippu-retkipaikka-kintulammi/
https://visittampere.fi/kohteet/kintulammin-retkeilyalue/
https://reissupete.wordpress.com/2017/06/12/kintulammin-retkeilyreitit-2017/
https://mennaanmetsaan.wordpress.com/2018/01/15/kunnostus-toi-ruuhkaa-kintulammin-retkipoluille/
Kiva kun linkitit blogini postaukseesi 🙂 Kintulammen suosio on ollut huikea. Itsekin vierailin Kortejärven tilalla ja ajatuksena on laittaa pieni postaus siitäkin blogiin.